Kun totuudesta saa sakkoja - Johanna Vehkoo & Emmi Nieminen: Vihan ja inhon internet


Tämä teksti on julkaistu jo aiemmin, mutta on aika julkaista se uudelleen. Toinen Vihan ja inhon internet -kirjan tekijöistä, kirjailija-toimittaja Johanna Vehkoo on tuomittu oikeudessa sakkoihin ja oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen hänen rajatulle ihmisjoukolle kirjoittamastaan Facebook-päivityksestä, jossa hän arvostelee oikeutetuin perustein Oulun kaupunginvaltuutettua ennen tämän kautta kaupunginvaltuustossa. Lisää voit lukea täältä. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kommentoi uutisessa näin:

"Aho kertoo, että nyt annettu tuomio voi yllyttää nettihäiriköitä. Hän kommentoi yleisellä tasolla, että toimittajia häiriköivien ja kiusaavien ihmisten tarkoitus on hiljentää toimittajia ja saada heissä aikaan erilaisia reaktioita.
– Nyt tehdään rajanvetoa siitä, kuinka yhteiskuntamme reagoi tämän tyylisiin tapauksiin.
Ahon mukaan erilainen uhkailu ja häirintä on jo nyt vaikuttanut jonkin verran toimittajiin ja toimittajien aihevalintoihin."
Toisten vainoaminen, häiriköinti ja vihapuheen levittäminen on siis tuomion mukaan ok, mutta ihmisten kutsuminen niillä termeillä kuin he itse käyttäytyvät, ei ole. Tällä on jo sananvapautta rajoittavia seurauksia, kun toimittajat ovat alkaneet itse sensuroida itseään ja viesti on selvä: häiriköille ja rikoksista tuomituille ei saa sanoa siitä, vaan pitää olla hiljaa ja antaa asioiden tapahtua ottamatta kantaa. Tällaista rajanvetoako moderni demokraattinen hyvinvointivaltio oikeasti haluaa harjoitta?

Tapauksen johdosta kirjan kustantaja Kosmos on luvannut kääntää kirjan verkkokauppamyynnistä tulleet tulot Vehkoon oikeudenkäyntikulujen maksamiseksi, kun osto tehdään huhtikuun loppuun mennessä. Joten nyt jos koskaan, osta kirja. Osta tämä kirja ja tue Johanna Vehkoota, sananvapautta, nettihäiriköinnin lopettamista, asioista puhumista niiden oikeilla nimillä. 

Suora linkki kirjan ostamiseen:

*
*
*


Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet
Kustantanut: Kosmos (2017)
Sivuja: 148

"Jos puututaan vain ylilyönteihin, missä menee raja?"


Viha ja väkivalta tulevat jokaisen arkeen. Uutisotsikot, HBO:n isoimmat sarjat, jännityskirjallisuus. Tai sitten oma elämä, omaan yksityisyyteen ja turvallisuuteen tunkeutuva uhka, joka saa pelkäämään tuttua työmatkaa ja kotona olemista. Suun avaamista, ääneen sanomista. Elämistä.

Vihapuhe, uhkailu ja väkivaltafantasiointi koskee erityisesti vähemmistöjä ja heikommassa asemassa olevia. Vihapuherikoksissa naisia ei kuitenkaan ole asetettu suojeltuihin ryhmiin, kuten esimerkiksi seksuaali-, sukupuoli- ja etniset vähemmistöt ovat. Mikään ei suojele naisia, elleivät he kuulu johonkin muuhun "heikon" kategoriaan, jolla tappouhkauksia satelee Facebookiin, sähköpostiin ja foorumeille. Ja niitähän tulee niin paljon, etteivät ne mene esitutkintaa pidemmälle.

Johanna Vehkoon kirjoittama ja Emmi Niemisen kuvittama Vihan ja inhon internet on journalismia sarjakuvan keinoin. Se kertoo netissä tapahtuvasta vihapuheesta ja uhkailusta niin kohteiksi joutuneiden, vihapuhetta yhteiskunnallisena ilmiönä tutkivien kuin vihapuhetta levittäneiden näkökulmasta. Tämä kirja on karua luettavaa eikä se kaunistele ilmiötä. Olen samaan aikaan todella iloinen, että tämä kirja on tehty ja olemassa, ja todella surullinen siitä, että tarvitsemme kirjan, jossa ohjeistetaan mitä tulee tehdä, jos joutuu nettihyökkäyksen kohteeksi. Asiana, johon on pakko ohjeistaa varautumaan, koska sitä on niin paljon. 

Vehkoo on tehnyt journalistisen työnsä hyvin ja kirjan yksi hienoimmista asioista onkin, ettei siinä jäädä vain surkuttelemaan kohteeksi joutuneita, vaan viedään ilmiö yhteiskunnalliselle ja rakenteelliselle tasolle, katsotaan sitä niin tekijän kuin kokijan näkökulmasta. Kirjassa on faktatietoa ja henkilökohtaisia kokemuksia, hirveitä tapahtumia ja valopilkkuja. Kirjaa ei ole myöskään tehty vain surkuttelun jatkeeksi, vaan lopussa Auttajat-osiossa on konkreettisia keinoja siihen, mitä tehdä jos itse tai joku toinen joutuu netissä vihapuheen kohteeksi. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin eikä kenenkään tarvitse olla hiljaa vihapuhetta kokiessaan. Niemisen maalaukselliset kuvitukset ja nerokas värien käyttö täydentävät tekstiä upeasti, tekevät kokemuksesta vielä kokonaisemman. 

Vaikka inhoan sitä "tämä kirja kaikkien pitäisi lukea"-settiä, niin lukekaa tämä. Jos luet tämän tekstin, olet internetissä. Jos luet tämän tekstin, on hyvin todennäköistä että olet kokenut tai nähnyt vihapuhetta. Vaikka kirja kannustaakin naisia ottamaan ohjat omiin käsiinsä, kannustan siihen kaikkia. Internet on yhteinen paikka, jonka pitäisi olla kaikille turvallinen ja neutraali tila. Kaikkia sukupuolia tai sukupuolettomuutta edustavat voivat tuoda kokemuksiaan vihapuheesta esille, kaikki ihmiset voivat tukea ja puolustaa niitä, jotka vihapuheesta joutuvat kärsimään. Kannetaan vastuu tästä yhdessä. Tehdään internetistä vähän parempi paikka, jossa on vähemmän vihaa ja enemmän rakkautta, vähemmän itsesensuuria ja enemmän rohkeutta puuttua epäkohtiin. Ei se maailma surkuttelemalla parane. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomiräpin vallanvaihto: Heini Strandin Hyvä verse

Sininen farmakon - Maggie Nelson: Sinelmiä

Feminismi tarvitsee erilaisia ääniä - esittelyssä esseekokoelma Can we all be feminists?