Kun seksismi kääntyy päälaelleen - The Power: Naomi AldermanMitä jos seksismi keikahtaisi toisin päin? Naomi Aldermanin The Power (2016), joka löytyy nyt Marianna Kurtton suomentamana Voima-nimellä, spekuloi valtasuhteita ja sukupuolta yhteiskunnassa, joissa naiset saavat haltuunsa voiman, joka tekee heistä fyysisesti ylivertaisia miehiin nähden. 

"It doesn't matter that she shouldn't, that she never would. What matters is that she could, if she wanted. The power to hurt is a kind of wealth."

Kirja seuraa yhteiskunnan muutosta kolmen naishahmon ja yhden miehen näkökulmasta. Hahmot asuvat eri puolilla maailmaa, ja Voima pyrkii tutkailemaan seksismiä monikulttuurisesta näkökulmasta. Siitä huolimatta kirjaa on esimerkiksi kritisoitu muslimimaiden naisten epärealistisesta kuvaamisesta. Vuonna 2016 julkaistulta sukupuolta käsittelevältä romaanilta odottaisi myös vähemmän binääristä otetta sukupuoleen, mutta valitettavasti sukupuolivähemmistöjä ei käsitellä lainkaan. Sillä tapaa Voima ottaa siis vanhentuneen otteen sukupuoleen. 

"Gender is a shell game. What is a man? Whatever a woman isn't. What is a woman? Whatever a man is not. Tap on it and it's hollow. Look under the shells: it's not there." 

Voima ei ole täydellinen, mutta se on varmasti yksi ajatuksia eniten herättäneistä kirjoista, jonka olen lukenut; se tuo seksismin ongelmat esille esittämällä dystopisen kuvan yhteiskunnasta, jossa miehet joutuvat uhriksi ja naiset käyttävät valtaa häikäilemättä hyväkseen. Aldermanin kuvaus naisesta vallassa ei ole ihannoiva tai kaunis; päin vastoin se nostaa esiin kaikille seksismin ongelmia uusissa kehyksissä. Voimassa esimerkiksi miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta nousee dramaattisesti esiin; miehet ovat nyt pääsääntöisesti väkivallan uhreja ja naiset tekijöitä.

Ennen kaikkea romaani on valtasuhteiden spekulointia ja haastaa lukijansa miettimään, miten vahvasti sukupuoli ja valta kietoutuvat yhteiskunnassa toisiinsa. Vaikka kirjasta löytyy kritisoitavaa, suosittelen kirjan lukemista. Luin romaanin vajaa kaksi vuotta sitten, mutta palaan siihen ajatuksissani viikoittain. Voima on kaukana täydellisestä, mutta se haastaa radikaaliin spekulaatioon ja valtasuhteiden kyseenalaistamiseen."One of them says, 'Why did they do it?'
And the other answers, 'Because they could.'
That is the only answer there ever is."
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomiräpin vallanvaihto: Heini Strandin Hyvä verse

Sininen farmakon - Maggie Nelson: Sinelmiä

Feminismi tarvitsee erilaisia ääniä - esittelyssä esseekokoelma Can we all be feminists?